Kuka auttaisi työtöntä?

Olen saanut etuoikeuden työskennellä ruohonjuuritasolla yritäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi. Erityisesti vastuu työllisyysasioista on pitänyt nöyränä työssäni. Eri kohtaamiset työttömiksi joutuneiden ihmisten kanssa ovat tuoneet ajatteluuni paljon inhimillisyyttä. Toisaalta se, että on saanut olla mukana auttamassa ihmisiä eteenpäin: saamaan sen ensimmäisen työpaikan tai elämästä uudelleen kiinni pitkän työttömyysputken jälkeen, on kertonut toivosta: koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta. Edellisen työnantajakuntani työttömyysprosentti oli pahimmillaan yhteensä 16,3 prosenttia. Kun jätin työrukkaset seuraajalleni totesin, että työttömyysprosentti oli pudonnut alle 10:n ollen enää 9,7. Työn tekeminen kannattaa.

Olen itsekin kokenut sen, mitä on jäädä työttömäksi eikä se ole herkkua. Suomi tarvitseekin sosiaaliturvauudistuksen, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja vähentää etuisuuksien hakemiseen käytettävää aikaa. Suomalaisessa sosiaaliturvassa on kannustinongelma. Lisäksi suomalaista sosiaaliturvaa on vaikea ymmärtää. Jokainen hallitus on lisännyt ja vähentänyt etuisuuksia, muuttanut ja reformoinut tuen osia, sitonut indekseihin ja jäädyttänyt indeksit kulloisenkin taloustilanteen, vaalilupausten ja kansalaispalautteen mukaan. Tämä ei ole kestävä tapa.

Puolueeni Kristillisdemokraatit on esittänyt jo vuodesta 2015 lähtien että Suomen sosiaaliturva uudeistettaisiin kokonaisvaltaisesti kannustavalla järjestelmällä joka korvaisi perusturvan sirpalemaisuuden ja lisäisi työnteon kannustimia. Ehdottamassamme kannustavan perusturvan mallissa olisi nykyisten tukimuotojen sijaan yksi yleistuki. Muutkin puolueet ovat mallimme ylivertaisuuden todenneet ja sitä on kopioitu kuin Nokian puhelimia kiinalaisissa tehtaissa konsanaan. Nykyisestä työikäisten ja työkykyisten tukijärjestelmästä tulisi päästä selkeään ja yksinkertaiseen yhden tuen järjestelmään, jonka avulla kunnianhimoiset työllisyystavoitteet voitaisiin saavuttaa.

Jos kiinnostuit, lue lisää täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *