Miksi demareiden sauna on koko ajan tulessa?

Julkaistu myös konservatiivi.fi-blogialustalla.

Politiikassa on sanonta: Jokaisen sauna palaa joskus. Tällä tarkoitetaan sitä, että puolueesta riippumatta jokainen joutuu, tai ainakin kannatta varautua siihen että joutuu, negatiivisen julkisuuden keskelle. Jos saunasi ei ole vielä palanut, niin todennäköisesti se tulee palamaan. Siitä on tullut nykypolitiikassa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Tämä ei ole vierasta itsellenikään. Eikä kohujen perusteella kannata määritellä puolueiden poliittista identiteettiä, ne kuuluvat poliittiseen elämään. Rapatessa roiskuu. Mutta viime aikoina yksi sauna on ollut useammin tulessa kuin toiset. Itse asiassa se näyttää kytevän koko ajan. Sosialidemokraattien hiiltyneitä saunahirsiä seuratessa olen tullut ajatelleeksi: Mitä demareissa oikein tapahtuu ja mitä siellä on tehty väärin?

Palautetaanpa muutama tapaus mieleen:

Vuosi sitten ”lelusalakuljettajana” tunnettu Rami Adham sai Helsingin käräjäoikeudessa 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen joka luettiin hänelle 18 rikoksesta. Näistä törkein oli lähes kolme vuotta kestänyt rahankeräysrikos. SDP:hen liittynyt Adham oli eronnut puolueesta sen jälkeen, kun julkisuuteen nousi hänen kytköksensä jihadistiliikkeisiin.

Kevään vaalien aikana Demarinuorten puheenjohtajan ja eurovaaliehdokkaan Mikkel Näkkäläjärven nuoruudessaan tekemät rikokset nousivat julkisuuteen. Teot olivat jo oikeuden silmissä sovitetuja mutta Näkkäläjärvi ei ollut kertonut taustastaan sitoutuessaan demareiden eurovaaliehdokkaaksi. Asian negatiivista julkisuusarvoa lisäsivät rikosten laatu: rattijuopumus ja julma eläinsuojelurikos, jossa naapurin kissanpennut olivat kokeneet raa’an kohtalonsa Näkkäläjärven ja hänen ystäviensä käsissä.

Eduskuntavaalien vaalitulosta oli tuskin vahvistettu kun demarisauna oli jälleen tulessa. Vasta valittu demarikansanedustaja Hussein Al Taee, ”rauhan taee”, päätyi myrskyn silmään kun hänen aikaisemmat Iran-mieliset, homovastaiset ja juutalaisvihamieliset Facebook-päivityksensä nousivat julkisuuteen. Kohu paisui entisestään hänen valehdeltuaan päivitysten todenperäisyydestä. Asiaa ei lieventänyt myöskään häntä äänestäneiden ihmisten närkästys rauhantyön kautta profiloituneen asiantuntijademarin radikaalin taustan paljastuttua. Tapaus oli mediassa näkyvästi pinnalla pitkälle heinäkuuhun.

Eikä aikaakaan kun SDP:n saunapolun varrelta kantautui jälleen tuttu savun katku. Katkun aiheuttaja oli helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja kevään eduskuntavaaliehdokas Abdirahim ”Husu” Hussein joka oli pyrkinyt profiloitumaan mediassa näkyvänä rasismin vastustajana. Vastakkainasettelun aika ei ollut ohi, kun televisiokansa sai seurata Husun rasisminvastaista mediasotaa milloin missäkin keskusteluohjelmassa.

Husun sotaretki sai ikävän päätöksen, kun ensin pääministeri Rinne joutui sanoutumaan irti hänen perussuomalaisista lausumistaan rasismikommenteista, sitten hän jäi kiinni sepiteltyään keksityn tarinan ajamansa taksimatkan käänteistä ja lopulta esiin tulivat hänen aikaisemmat petosrikostuomionsa sosiaalietuuksien väärinkäytöksistä, joista (yllätys) hän ei ollut kertonut ryhtyessään SDP:n ehdokkaaksi kunta- ja eduskuntavaaleissa.

Pääministeri Rinteen ja omistajaohjausministeri Paateron sammutellessa turhaan Postin aiheutamaa saunapaloa, toiselle saunan nurkalle heitettiin bensaa liekkeihin tapaus-Veijo Baltzarin toimesta. Palkittu kulttuurivaikuttaja ja SDP:n eduskuntavaaliehdokas 2015 Veijo Baltzar vangittiin 21. marraskuuta 2019 Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin törkeästä ihmiskaupasta, pahoinpitelystä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltynä. Baltzarin mukana vangittiin myös toinen SDP-aktiivi, joka oli ehdokkaana vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ja toimi SDP:n puoluevaltuustossa, mutta hänen tietojaan poistettiin demareiden verkkosivuilta heti tapauksen julkitulon jälkeen.

Tämän viikon tiistaina puolestaan uutisoitiin kahden vaasalaismiehen törkeistä raiskaustuomioista, jossa miehet olivat raiskanneet uhrinsa vuoron perään käyttäen hyväkseen väkivaltaa ja uhrin pelkotiloja. Toinen tuomituista oli John Marc Okello, SDP:n kuntavaaliehdokas vuoden 2017 vaaleissa. Asian painoarvoa lisää se, että rikos oli tehty vaalikampanjan aikana, aivan kuntavaalien alla keväällä 2017.

Edellä mainitun, surullisen listan lisäksi demarit ovat kyntäneet varsin kivistä peltoa liittyen pääministeri Rinteen toimintaan tapaus Postin aikana, jossa hän AY-vaikuttajana sekaantui Postin työriitaan, kaatoi syyt demaritoverinsa, ministeri Paateron niskaan, joutui itse eroamaan pääministerin paikalta ja nousi jälleen kuin Feenix-lintu tuhkasta Eduskunnan varapuhemiehen paikalle. Ja tämä kaikki vain viikossa!

Demareiden tarinaa, saati kansan luottamusta ei paranna se, että eronnut ministeri Paatero palaa sairauslomaltaan valitsemaan Sanna Marinin SDP:n pääministeriehdokkaaksi ja saa itse jatkaa uudelleen ministerinä. Aivain kuin mitään ei olisi tapahtunut. Joku voisi sanoa, että haistaa tässä jälleen ”palaneen käryä”.

Mistä demareiden saunapalot johtuvat? Onko ehdokashankinnan ja johtamisen ongelmien taustalla Antti Rinteen aikana puolueeseen pesiytynyt venäläistyyppinen doping-kulttuuri, jossa tuloksia halutaan keinoja kaihtamatta ja kiinnijäämistä peitellään katkeraan loppuun saakka? Luulisi pääministeripuolueessa olevan sen verran viestinnällistä osaamista, että he tietävät että nykyisessä viestinnän todellisuudessa kaikki tulee lopulta ilmi, ja asioiden peittely vain pitkittää ja hankaloittaa asioita. Se voittaa, joka määrittelee viestin ja narratiivin ensin. Nyt se on ollut media ja oppositio, demareita on viety kuin sitä kuuluisaa kuoriämpäriä.

Sanna Marinin valinnalla pääministeriksi demarit hakevat selkeästi pesäeroa vanhaan, suuntaa uudelle johtajuudelle ja puhtaammalle imagolle. Työ ei ole helppo, eikä puolueen johtajuutta uudisteta käden käänteessä. Varsinkaan kun samaan aikaan uuden pääministerin pöydällä on Suomen asiat ja EU:n puheenjohtajuus. Ja toisaalta imagoa on vaikea uudistaa jos samat vanhat naamat keikkuvat ministeriaitiossa ja puhemiehen korokkeella.

Imagon kiillotusta toki helpottaa Marinin saama kansinvälinen hypetys ja varaukseton tuki nuorten naisten esiinmarssille valtakunnan ylimpiin virkoihin. Lasikattojen ohella sirpaleina on kuitenkin pääministeripuolueen imago ja oppositiovuosien lihavoitama gallup-kannatus. Eikä aikaa korjausliikkeisiin ole enää kauaa, sillä kuherruskuukausi on pian ohi eikä saunapalojen jälkisammutustyötä ole vielä edes aloitettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *