Paha SoMe?

Viime aikoina olen kuullut melko usein, että some on pilannut politiikan. Itselleni voisi olla jopa houkuttelevaa syyttää sosiaalista mediaa kesän aikana kokemastani Jazz-julkisuudesta. Se ei olisi mielestäni koko totuus. On totta, että viestinnän nopeus ja määrä ovat kasvaneet eksponentiaalisesti sosiaalisen median aikakaudella. On myös totta, että viestinnän muuttuessa reaktiiviseksi ihmisen neurobiologia ohjaa toimintaamme tietoisen toiminnanohjauksemme sijaan kohti tunneperäistä päätöksentekoa. Järki ja tunteet, kuten Jane Austen olisi asian ilmaissut. Jokaisen sanan, otsikon, kuvan ja emojin takana on kuitenkin ihminen. Emme saa tehdä tyhjäksi yksilön vastuuta tekemisistään vain sosiaalisen median luonteen takia. 

Onneksi neurobiologit tunnistavat ihmisen toiminnan taustalla myös kolmannen vaikuttimen: motiivit. Eri motiivit kumpuavat osittain biologiastamme, kuten nälkä tai seksuaalisuus, mutta niihin vaikuttaa myös arvot. Meidän jokaisen olisi hyvä kysyä itseltämme, mitkä ovat omat motiivini, ennen kuin reagoin itselleni tuntemattoman ihmisen provosoivaan poliittiseen mielipiteeseen sosiaalisessa mediassa. Yritänkö muuttaa ihmisen käsitystä? Yritänkö lynkata vääränlaisen mielipiteen tieltäni? Hyväksyykö erilaisen mielipiteen olemassaolon?

Johtaminen on viestintää ja viestintä on johtamista, sanotaan. C. Barnardin mukaan johtaminen on myös vapaiden ihmisten valintoihin vaikuttamista. Tämän päivän johtajuudessa ei kysytä fyysistä voimaa tai kykyä omaksua suurta määrää tietoa. Koneet ja internet ovat korvanneet ihmisen etulyöntiaseman fyysisen voiman tuottamisessa tai tiedon varastoimisessa. Johtaja on se, joka osaa viestiä. Tästä kertoo vaikkapa median ja eri viestintätoimistojen roolin kasvu eri vallankäytön areenoilla.

Sosiaalinen media ei ole syyllinen, vihollinen tai selittävä tekijä käyttäytymiseemme. Se on ajan jatkumolla oleva ilmiö ja viestinnän alusta. Vapaus, valta ja vastuu tekemisistämme on edelleen itsellämme. 

Politiikka on johtajuutta ja viestintää.  Sinäkin voit olla johtaja ja esikuva äänestäjäjoukollesi, joka on tänään suurelta osin somessa. Hyvän johtajan tavoin osallistu keskusteluihin ja ole kiinnostunut muista. Pyri reagoimaan provosoitumatta negatiivisiin kommentteihin. Lopuksi Viestintä-Piritan ohjeen mukaan: ole somessa “kuin olisit puolituttujen kanssa kahvipöydässä”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *