Parempi politiikka tarvitsee paremmat poliitikot

Näin siinä sitten kävi. Ylpeys ja ahneus kävi lankeemuksen edellä. Hallitus kaatui ja sote on edelleen auki. Käsittämätöntä!

Politiikka on ennen kaikkea johtajuutta – sitä, että asioita saadaan aikaan. Olen nyt kuusi vuotta ollut työssäni osa näiden uudistusten valmistelua ja toivoin aidosti, että sote saataisiin maaliin tällä hallituskaudella. Tiedän, että tämä turhauttaa melkoisesti ihmisiä kunnissa, ministeriöissä ja maakuntatasolla, jotka ovat olleet asiaa valmistelemassa. Tämä on jo kuudes hallitus joka yrittää saada uudistusta valmiiksi. Edellinen yritys kaatui lähes päivälleen neljä vuotta sitten SAMOIHIN ONGELMIIN. Miettikää sitä – samoihin ongelmiin!

Erehtyminen on inhimillistä, sen toistaminen siedettävää mutta jos jatketaan tehden samoja virheitä ajatellen että asiat muuttuisivat… Einsteinin kerrotaan pitäneen tätä hulluuden määritelmänä.

Hallituksen kaatuminen vapautti vaalikarjan laitumilleen.

Näyttää siltä, että vaalikenttien kovimmat ja verisimmät kilpailut käydään hallituspuolueiden sisällä. Eri intressiryhmät puolueissa kampittavat toisiaan sellaisella vimmalla, että roiskeet tuntuvat jo omassakin naamassa. Kun kannatusmittaukset alkavat näyttää miinusta, kyynerpäätaktiikka vaihtuu pitkiin puukkoihin, jotka etsivät paikkaansa puoluetovereiden lapaluiden välistä. Tämä hippasleikki on ollut nähtävillä jo pitkään. Sen ilmentymiä ovat niin siniset, seitsemän tähden liikkeet, kansalaispuolue kuin liike nytkin. Sinne marginaaliin on mukava dumpata ne porukan ikävät tyypit joiden kanssa ei mahdu samalle hiekkalaatikolle.

Kun puolueiden sisällä tunnelma on tämä, onko ihme, ettei Suomessa saada sovittua puolueiden välillä isoista uudistuksista – parlamentaarisesta valmistelusta nyt puhumattakaan. Nyt on uuden politiikan aika. Se ei ole vaihtoehto vaan elinehto.

Vaalien jälkeen Suomi saa hallituksen – toivottavasti hyvän. Viimeisten kahdeksan vuoden kokemuksista on opittava. Hallituksessa ei saa unohtaa yhteistyön keskeistä merkitystä. Nyt tullaan kuulemaan lupauksia ja vakuutteluja muutoksesta, joita tekevät samat naamat jotka ovat pitäneet Suomessa valtaa jo pitkään. Ei se niin mene. Parempi politiikka tarvitsee parempia poliitikkoja. Enää kasvojen kohotus ei riitä. Itse toivon, että naamat vaihtuvat vähän jokaisessa puolueessa.

Paitsi naamojen vaihtumista eduskunnassa, vaatii politiikka yleisesti muutoksen. Ministereiksi on valittava sopivien ja mieluisimpien sijasta pätevimmät. Erityisavustajiksi on valittava osaajia. Lainvalmistelun on oltava huolellista, jottei jokainen ehdotus tule luonnonlain varmuudella bumerangina takaisin perustuslakivaliokunnasta, valiokunnista -tai kuten yleensä, molemmista.

Tämä on tärkeää myös siksi, että kansainvälisesti ajatellen Suomi-kuva näyttää siltä, että ”jos haluat ettei joku asia toimi, anna se meille”. Päivän politiikka on jo hetken vaikuttanut siltä kuin uhmaikäiset lapset nahistelisivat keskenään Suomi-nimisen junan jarrulla. Tarvitaan aikuinen nostamaan riitapukarit syrjään. Tarvitaan muutos ja se tarvitaan nyt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *