Puheeni, jossa ilmoitin lähteväni ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin

Hämeenlinna, Aulanko, Kristillisdemokraattien vaalistartin linjapuhe 9. helmikuuta 2019.

Onpa mukava olla täällä tänään, omieni joukossa! Monet teistä olette minulle tuttuja mutta onneksi joukossa on myös uusia ihmisiä. Se kertoo elävästä ja eteenpäin menevästä poliittisesta liikkeestä.

En tiedä miksi juuri sinä istut nyt täällä salissa. Saatat olla vanha konkari, vastannut vaalikenttien ja puoluejohdon kutsuun jo viidennen kerran, kaivanut huopapohjalliset ja vaalirukkaset kaapista valmiina keittämään litroittain hernekeittoa ja paistamaan sadoittain vaalilettuja.

Haluan sanoa juuri sinulle sanan, joka meidän nuorempien pitäisi sanoa useammin, teille kokeneemmille: kiitos niistä kaikista vuosista! Kiitos vaivannäöstäsi! Ilman sinua, minä en seisoisi täällä tänään! Haluan sanoa että kiitollisuus on myös se tunne jonka tulisi välittyä yhteiskunnan huolenpidosta tätä maata rakentaneille sukupolville ja tunnenkin häpeää niistä otsikoista joita olemme lukeneet Suomen vanhustenhoidon tilasta viime aikoina.

Tai ehkä sinä sinä olet täällä, vaalistartissa ensimmäistä kertaa elämässäsi. Kädet hikoillen, ympärillesi pälyillen mietit että mihin ihmeen porukkaan olen oikein tullut? Haluan sanoa juuri sinulle: tervetuloa omiesi joukkoon, olet oikeassa paikassa! Olet puolueessa joka on perustettu yli kuusikymmentä vuotta sitten vastavoimana sille rappiolle jonka hedelmiä kerätään nyt itsekkyyden ja välinpitämättömyyden markkinoilla. Läheistemme kustannuksella. Työ EI ole vielä valmis ja sinua tarvitaan.

Sain tähän puheenvuorooni otsikon valmiina. Miksi KD:ta tarvitaan?

Puolueen ”spin doctor” Mikko Rekimies sen minulle lähetti. Tuo mies, joka päivällä lähettää sinulle sähköpostia ja illalla tulee olohuoneeseesi television välityksellä milloin mainoksessa ja milloin Salattujen elämien sivuroolissa. Annetaanpas oikein iso käsi Mikolle ja muulle puoluetoimiston ja eduskuntaryhmän työntekijöille: te teette usein sivuroolilta vaikuttavaa ja taustalle jäävää työtä joka jää usein vaille kiitosta. Siis kiitos!

Miksi Kristillisdemokraatteja sitten tarvitaan? Se on kysymys, jonka jokaisen uskottavan poliittisen liikkeen on kysyttävä itseltään aika ajoin. Miksi?

Siksi, ettemme unohtaisi olemassa olemisemme perustaa, sitä miksi juuri meitä tarvitaan. Olenkin vakuuttunut että Kristillisdemokraatit tulevat olemaan ratkaisevassa asemassa kansakuntamme tulevissa käänteissä. Elämme historiallista päättämättömyyden ja näköalattomuuden aikaa jossa puolueemme on osoittanut kykyä tehdä päätöksiä, kantaa vastuuta ja esittää uskottavia vaihtoehtoja suunnan löytämiseksi. Suomi tarvitsee meitä nyt.

Kahdeksan vuotta sitten istuin tässä samaisessa vaalistartissa kyltti kädessä, vastavalittuna nuorisojärjestön puheenjohtajana. Olin samana päivänä palannut sotilaallisesta kriisinhallintaoperaatiosta, vaihtanut sotilaan maastopuvun poliitikon kauluspaitaan. Kyltissä muuten luki: Tästä on kyse: koti, uskonto, isänmaa. Kuka muistaa? Hyvät ystävät, kyse on edelleen kodista, uskosta ja isänmaasta!

Tuolloin vaalitelttojen liepeillä kuiskuteltiin isosta muutoksesta, joka olisi tulossa. Viestimme ja politiikan sisältömme sopi yksiin muutoshalun ja äänestäjien tyytymättömyyden kanssa. Kuten muistamme, tuo muutosvoima purkautui sittemmin kuuluisan jytkyn muodossa kun Perussuomalaiset tulivat voimalla Eduskuntaan. Nyt kun tätä poliittisesti hyvin värikästä 8 vuotta katsoo taaksepäin:

Keskustan kanveesi, kataisen hallitus, Sipilän nousu, Avokonttorihallitus, Perussuomalaisten hajoaminen, AY-sota, polarisoitunut yhteiskunnallinen keskustelu.

Sama tyytymättömyys löyhkää, suorastaan maistuu suussa ihmisten kanssa keskustellessa. Siniset eivät vakuuta, Perussuomalaisten lupaukset tuntuvat ontoilta, Demareiden muutoslupauksilta puuttuu uskottavuus, Keskustaväki ei usko edes omaan viestiinsä ja Kokoomus on sekoomuksen tilassa.

Ai Vihervasemmisto? Lupaan arvioida vihreiden ja vasemmiston politiikkaa heti kun se edes hetkellisesti koskettaa maanpintaa.

Törmäsin rauhanturvaajien keskustelupalstalla toteamukseen: ”ota riski, rakastu rauhanturvaajaan”. En tiedä kävikö faitterilla flaksi, mutta oma tuntumani on, että kynnys äänestää Kristillisdemokraattia on madaltunut, meitä tarvitaan. Ota riski, rakastu Kristillisdemokratiaan.

Olisiko nyt meidän aikamme?!

Olen kysynyt tätä kysymystä myös itseltäni… ja puolisoltani. Onko nyt meidän aikamme? Viimeiset kuusi vuotta olen tehnyt päivätyötäni maaseudun elinvoiman edistämiseksi muun muassa työllisyyden, yrittäjyyden ja kuntaviestinnän kentällä. Erilaiset kohtaamiset työssäni yrittäjien, yhdistysten vapaaehtoisten ja työelämän ulkopuolelle jääneiden kanssa ovat vahvistaneet näkemystäni siitä, että päätöksenteossa tarvitaan arjen tuntemusta ja kokonaisnäkemystä, joka tänään hukkuvat tilastojen, käppyröiden ja siilojen alle.

Lisäksi viime kesän tapahtumat ovat saaneet minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että tarvitsemme aitoa ja moniäänistä keskustelua, jotta voimme palauttaa ihmisten luottamuksen toimivaan suomalaiseen yhteiskuntaan, sananvapauteen ja uskonnonvapauteen. Olen saanut lukuisia yhteydenottoja, jossa on toivottu, että asettuisin ehdolle eduskuntavaaleissa. Huoli sananvapauden ja uskonnonvapauden asemasta. Toimeentulon ongelmat, eri tilanteet perheissä ja yrittäjien arki ovat asioita jotka painavat ihmisten mieliä.

Koen, että laaja tuki kannustaa mutta myös velvoittaa. KD:ta tarvitaan, sinua tarvitaan, minuakin tarvitaan. Siksi olen päättänyt että olen käytettävissä eduskuntavaaliehdokkaana 14. huhtikuuta.

Nyt on KD:n aika, nyt on meidän aikamme!

Haluan olla yksi niistä joka puolustaa perheiden Suomea itsekkyyttä vastaan, haluan olla yksi niistä joka kannustaa ahkeruuteen, toimeliaisuuteen ja yrittäjyyteen byrokratiaa vastaan haluan olla yksi niiden joukossa joka palauttaa kunnioituksen ja ihmisarvoisen kohtelun vanhustenhuoltoon, haluan olla antamassa äänen niille joita tämä yhteiskunta painaa alas heidän uskonsa tai periaatteensa vuoksi. Haluan olla yksi niistä jotka palauttavat luottamuksen tähän maahan, jonka itsenäisyyttä, sivistystä, vapautta ja kristillistä arvoperintöä on puolustettu niin kalliisti.

Tämänkin puolueen voima on erilaisissa ihmisissä jotka ovat valmiita yhdistämään energiansa suuremman tavoitteen saavuttamiseksi. Vanhan sanonnan mukaan: Jos haluat mennä nopeasti, mene yksin; jos haluat mennä pitkälle, mene yhdessä. Ja hyvät ystävät minä haluan mennä YHDESSÄ kanssanne pitkälle!

Hyvät ystävät!

Maailma muuttuu hurjaa vauhtia. Megatrendit, kuten teknologinen kehitys, väestönkasvu, muuttoliikehdintä, kaupungistumisilmiö, sekularisoituminen, ihmisten elintapatottumusten muutokset, ilmastomuutos – haastavat myös meitä kristillisdemokraatteja. Meillä tulee olla näkemys, miten kannamme vastuuta Suomesta näiden muutosten keskellä. Ja miten palautamme kansalaisten luottamuksen yhteiseen hyvään.

Itse olen havainnut yhteiskunnassa jakautumista. On häviäjiä ja menestyjiä, optimisteja ja pessimistejä, maailmankansalaisia ja lokalisteja, hyväksyttyjä ja niitä jotka halutaan sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle. Yhä useampi viihtyy siinä omassa kuplassaan, joissa samanmielisyys vahvistuu ja erilaisuuden ymmärtäminen loistaa poissaolollaan. Mielestäni Kristillisdemokraattien rooli tässä ajassa onkin keskeinen. Nyt jos koskaan tarvitaan puoluetta, joka seisoo arvojensa takana. Ja tuo rehellisen, tinkimättömän, maan hiljaisen äänen yhteiseen pöytään! Vaikka tuo ääni ei aina kaikkia miellytä, se on kuitenkin hiljennetyn, ison enemmistön ääni ja olemme siten vastuussa monelle.

Kristillisdemokraatit ovat se liike, joka puolustaa yhteisöllistä, välittävää yhteiskuntaa, Suomen etua Euroopassa ja pitää perheiden ja kirkojen puolta. Kristillisdemokraatit on se voima, joka puolustaa ihmisarvoa. Sitä, että ihmisarvoinen kohtelu kuuluu kaikille, eikä sitä uhrata markkinoiden tai sovinnaisuuden alttarilla.

Kristillisdemokraatit rakentavat arvokalliolle. Sille kalliolle, jossa perinteiset arvot toimivat yksilön, perheen ja yhteisön turvana. Sille kalliolle, jossa kaikista välitetään, että heikoimmista pidetään huolta. Me uskomme, että vanhuksista huolehtiminen ei ole muilta pois ja parhaat perhepolitiikan asiantuntijat asuvat perheissä. Me uskomme yrittäjyyteen ja siihen että työmies on palkkansa ansainnut.

Eräs konkreettisimmista yksittäisistä valinnoista tulevan vaalikauden aikana on pirstaleisen ja passivoivan sosiaaliturvan uudistaminen. KD haluaa yksinkertaistaa ja modernisoida sosiaaliturvaa sekä varmistaa, että sosiaaliturva toimii paremmin kaikissa elämäntilanteissa. Tämä malli kantaa nimeä kannustava perusturva. Puhumme digitaaliseen aikaan sopivasta mallista, joka joustaa ihmisten yksilöllisten tarpeiden mukaan ja ottaa myös huomioon työelämän muutoksen. Kannustavan perusturvan avulla vähennämme byrokratiaa ja ihmisten pomputtelua luukulta toiselle. Samalla haluamme, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa. Muutkin puolueet ovat mallimme ylivertaisuuden todenneet ja sitä on kopioitu kuin nokian puhelimia kiinalaisissa tehtaissa konsanaan. Aidon mallin takeena on kuitenkin teksti: made by Maanselkä. Asmo, olet paikkasi täyttänyt.

Hyvät kristillisdemokraatit, me olemme osoittaneet että kykenemme kantamaan vastuuta!

Vastuun kantaminen on joskus päätösten tekemistä sivulle vilkuilematta. Että tekee sen, mikä on välttämätöntä, oikeaa ja tulevaisuuden kannalta parasta. Juuri niitä valintoja joita menneet sukupolvet ovat tehneet Suomen puolesta vaikeissa paikoissa. He eivät jääneet miettimään mikä oli vaivalloista, kallista, ehkä epämukavaa. Kuormaa kannettiin myös tulevien sukupolvien edestä. Siksi me olemme heille kiitollisia. Ja siksi se velvoittaa myös meitä. Ja Minua.

Kotiin jääminen ja sen odottaminen että joku – joskus – jollain tavalla – korjaa asiat on kuin syöttäisi leijonaa toivoen, että se syö sinut viimeiseksi. Mutta lopulta – sinutkin syödään. Jos aikani sotilaana niin kotimaassa kuin ulkomailla on minulle jotakin opettanut, niin tulevaisuus ei ole kirkasotsaisten ajattelijoiden tulevaisuus – vaan niiden jotka uskaltavat ja lähtevät liikkeelle. Ja nyt – on liikkeelle lähdön aika! Haluatko sinä olla mukana? Tule mukaan ehdokkaaksi, kampanjatiimiin, rahoittamaan tai ihan vain puhumaan hyvää Kristillisdemokraateista! Älä jää odottamaan että leijona syö sinutkin!

Siksi Kristillisdemokraatteja tarvitaan, siksi sinua tarvitaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *