Satavuotiaalle kansanvallalle

Suomi viettää tänään tasavaltaisen hallitusmuotonsa 100-vuotisjuhlaa. Samalla kuitenkin näyttää siltä että edustuksellinen demokratiamme ja yhteiskunnallinen keskustelukulttuurimme ovat jossain määrin kriisissä.

Uusi Suometar kirjoitti kesäkuun alussa 1918 näin: ”Kuortaneella ovat kaikki järkevimmät väestön ainekset asettuneet kannalle, että kuninkuus on ainoa keino maan pelastukseksi.” En tiedä mitä kuurtanelaaset ajattelevat tästä tasavaltaprojektista nyt sata vuotta tämän jälkeen, mutta tiedän, että demokratia arvona on laskenut osakkeitaan erityisesti nuorten keskuudessa. Ihmiset ovat siis menettämässä luottamustaan demokratiaan, parlamentarismiin ja sitä myötä valtion kykyyn huolehtia kansalaisistaan. Ja se on huolestuttavaa.

Toimiva demokratia edellyttää perusvapauksien, kuten sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapauden, olemassaoloa. Tämä on helppoa nähdä maissa, kuten Venäjällä ja Turkissa tai Kiinan alaisessa Hong Kongissa, missä kansalaiset kamppailevat näiden oikeuksiensa puolesta. Toisaalta Suomen ohella myös muissa länsimaissa on havaittavissa mielipiteiden vahvaa polarisoitumista. Yleisesti ottaen keskusteluympäristö tuntuu sietävän huonosti erilaisia massasta poikkeavia näkökulmia, jotka liittyvät esimerkiksi kristilliseen vakaumukseen.

Tarvitsemme aitoa dialogia, sekä avointa ja erilaisia näkökulmia sietävää keskustelukulttuuria. Koen että se ei ole pelkkä vaihtoehto tasavaltamme tulevaisuudelle, se on on kehittyvän suomalaisen yhteiskunnan elinehto. Ilman vapauksia ja aitoa dialogia demokratiastamme tulee enemmistön tyranniaa. Meidän on puolustettava jatkossa voimakkaammin yhteiskuntamme perusvapauksia niin sanan-, uskonnon-, kuin mielipiteen osalta. Toivoisin että nämä vapaudet ja niiden puolustaminen nousisivat kaikkien eduskuntapuolueiden agendalle taskuliinan väristä riippumatta. Ne ovat viime kädessä suomalaisen demokraattisen valtiomuodon perusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *