Virkamiehen tilinpäätös

Tilinpäätös on sana joka liitetään yrityksiin ja kuntiin silloin kun katsahdetaan menneeseen arvioiden tehtyä työtä, onnistumisia ja epäonnistumisia. Kun oma virkasuhteeni Merikarvian kuntaan päättyy 1.7. alkaen, on myös omalla kohdallani syytä tarkastella tätä neljää vuotta jonka olen saanut palvella Merikarviaa ja merikarvialaisia. Ensimmäiset vuodet toimiessani kunnan hallintopäällikkönä tutustuin vastuualueenani kunnan hallintoon, henkilöstöön ja talouteen. Opin, että Merikarvian talouden kivijalka on tarkka budjettikuri ja pyrkimys korjata asiat heti ilman kasaantuvaa korjausvelkaa. Opin, että Merikarvian suurin puolue on Merikarvia-puolue, johon kuuluu päättäjiä kaikista ryhmistä. Tätä keskinäistä luottamusta kannattaa vaalia sillä liian monen kunnan ja kaupungin päätöksenteko on rampautunut riitelyyn. Tärkein oppi kuitenkin oli, että kunnan tärkein resurssi on osaava ja sitoutunut henkilöstö, siivoojasta aina kunnanviraston kulmahuoneeseen, joka hoitaa omaa tehtäväänsä kuin omaa yritystään. Tästä porukasta Merikarvia voi olla aidosti ylpeä.

Keväällä 2016 päädyin kehittämispäällikön suuriin saappaisiin. Kehittämispäällikön tehtäviin kuului markkinoinnin, hankkeiden, matkailun ja hallinnon kehittämisen ohella yritysyhteistyö ja työllisyysasiat. Tämän ohella kesäkuussa 2016 sain valtuustolta erityistehtävän: Merikarvian laskeva asukasluku olisi saatava taitettua. Totesin vastauksessani valtuustolle, että asukasluvun kasvattaminen ei ole mikään yksittäinen toimenpide tai temppu, vaan seurausta eri tekijöiden yhteensovittamisesta.  Lisäksi yksilön sijoittuminen ei ole aina kiinni kunnan tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Kuitenkaan passiiviset kunnat eivät ainakaan menesty tässä kilpailussa. Näkemykseni mukaan ihmisen sijoittumiseen vaikuttaa karkeasti kolme tekijää: 1) Kovat tekijät, joita ovat mm. työpaikka- ja koulutustarjonta, palkkataso, sekä kunnan sijainti- ja saavutettavuus 2) Pehmeät tekijät, eli perhe ja ystävät, kotiseutuidentiteetti, maine ja mielikuva, sekä alueen ilmapiiri ja elämäntyyli 3) Kolmannet tekijät, jotka ovat kodin ja työpaikan väliin jääviä asioita jotka ovat merkityksellisiä oman elämäntyylin kannalta kuten harrastusmahdollisuudet ja kohtaamispaikat. Näiden tekijöiden perusteella totesimme, että Merikarvialla moni asia on hyvin, mutta paikkakunnan tunnettuuden parantamiseksi ja yritystoiminnan kehittämiseksi tulisi tehdä asioita paremmin. Yrittäjyys luo työtä ja markkinointi tuo Merikarvian ihmisten mieliin ja kahvipöytäkeskusteluihin. Tämä oli oman työni lähtökohta. Mainittakoon, että vuonna 2017 Satakunnan asukasluku väheni kaikissa muissa kunnissa paitsi Raumalla ja Eurajoella. Vähiten, vain 7 henkeä se väheni Merikarvialla. Tätä voidaan pitää vinoutuneen ikärakenteen ja ”kuolevan kunnan” statuksen omaavan Merikarvian osalta varsinaisena torjuntavoittona.

Tänään Merikarvia tunnetaan varmasti Suomen joka kolkassa. Rohkeat ja positiiviset markkinointitempaukset ovat tehneet Satakunnan kätketyn helmen todella tunnetuksi eikä sana keskiverto kuvaa Merikarviaa millään muotoa. Tunteet joita pieni merenrantapitäjä herättää ovat aina vahvoja.  Uusi kummallisen kodikas brändi kerää kehuja ja paitakauppa käy kuumana. Merikarvian aktiiviseen kesään on tullut Kutujytän, Merikarvianjokipäivän ja voimamiesten mukana uutta säpinää ja lisää näkyvyyttä. Sosiaalinen media on otettu parissa vuodessa rytinällä haltuun: facebook-sivujamme seuraa tänään yli 4200 ihmistä ja ne ovat varmasti maakunnan aktiivisimmat; Instagram tulee perässä. Mysteerilaatikko ja Meidänmerikarvia-mobiilipeli ovat tuoneet kuntalaiset mukaan osallistumaan ja kehittämään.

Hienoja muistoja, hienoja asioita, hienoja ihmisiä.

Kun otin yrityskehittäjän tehtävät vastaan keväällä 2016 Merikarvia palkittiin Suomen yrittäjien elinkeinopoliittisessa mittaristossa pienten kuntien sarjassa 4. palkinnolla. Tähän minulla ei ollut osaa eikä arpaa. Tulos oli hyvä, mutta päätin, että mikäli se minusta riippuu otamme nuo kolme päänahkaa, jotka olivat tuolloin Merikarvian edellä. Näin kävikin ja Suomen parhaan yrittäjäkunnan tittelin Merikarvialta vei ainoastaan Muurame, joka väestökadon seurauksena putosi pienten kuntien sarjaan. Itselleni hopeasija oli hieno tunnustus: yrittäjien vastausmäärä nousi yli puolella ja vastauskeskiarvojen nousu kertoi, että Merikarvia oli ottanut ison harppauksen eteenpäin yrittäjäystävällisyydessä. Tällä tiellä kannattaa edelleen pysyä!

Vastuu työllisyysasioista on pitänyt nöyränä työssäni. Eri kohtaamiset työttömiksi joutuneiden kuntalaisten kanssa ovat tuoneet työhöni paljon inhimillisyyttä. Toisaalta se, että on saanut olla mukana auttamassa ihmisiä eteenpäin: saamaan sen ensimmäisen työpaikan tai elämästä uudelleen kiinni pitkän työttömyysputken jälkeen, on kertonut toivosta: koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta. Merikarvian työttömyysprosentti oli pahimmillaan Satakunnan kärkeä joulukuussa 2016, yhteensä 16,3 prosenttia. Voin hyvillä mielin jättää nämäkin rukkaset seuraajalleni todeten, että toukokuussa 2018 Merikarvian työttömyysprosentti oli pudonnut alle 10:n ollen enää 9,7. Työn tekeminen kannattaa.

Itse tunnen suurta kiitollisuutta, että olen saanut tehdä töitä hienojen ihmisten, työtovereiden, yrittäjien, päättäjien, yhteistyökumppaneiden ja eri yhdistysaktiivien kanssa. Olen kantanut Merikarvian värejä ylpeydellä ja pyrkinyt rakentamaan siltoja ihmisten välille. Työni olen tehnyt vain kuten osaan ja sellaisena kuin olen: täysillä ja täydestä sydämestä.

Tulevaisuudesta en tiedä, mutta eteenpäin minua kantavat ne hyvät muistot, joita olen saanut kanssanne kerätä. Hymyillään kun tavataan!

Aki

Ja Jumala sanoi: ”Toisille annan toiset askareet,

vaan sinulta, lapseni, tahdon, että kaarisillan teet.

Sillä kaikilla ihmisillä on niin ikävää päällä maan,

ja kaarisillalle tulevat he ahdistuksessaan.

Tee silta ylitse syvyyden, tee, kaarisilta tee,

joka kunniaani loistaa ja valoa säteilee.”

Minä sanoin: ”He tulevat raskain saappain, multa-anturoin –

miten sillan kyllin kantavan ja kirkkaan tehdä voin,

sitä ettei tahraa eikä särje jalat kulkijain?”

Ja Jumala sanoi: ”Verellä ja kyynelillä vain.

Sinun sydämesi on lujempi kuin vuorimalmit maan –

pane kappale silta-arkkuun, niin saat sillan kantamaan.

Pane kappale niiden sydämistä, joita rakastat,

he antavat kyllä anteeksi, jos sillan rakennat.

Tee silta Jumalan kunniaksi, kaarisilta tee,

joka syvyyden yli lakkaamatta valoa säteilee.

Älä salpaa surua luotasi, kun kaarisiltaa teet:

ei mikään kimalla kauniimmin kuin puhtaat kyyneleet.”

Aale Tynni: Kaarisilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *